Wielu znanych smakoszy na całym świecie zastanawiało się jakie określenie najlepiej pasowałyby do kuchni hiszpańskiej, o tym jak rozległa i różnorodna jest kuchnia Hiszpanii przekonujemy się analizując menu poszczególnych restauracji znajdujących się w różnych regionach Hiszpanii. . Najlepiej określić ją jako „kipiący tygiel” hasłem tak chętnie używanym w stosunku do miasta, które szybko z napływowych ludzi czyni obywateli Madrytu. W federacyjnym kotle gotują się najlepsze rzeczy z różnych regionów kraju: ryby i owoce morza z Galicji, cytrusy i ryż ze wschodu, wino z brzegów Ebro i Duero, pszenica z Kastylii, mleko z zielonych regionów północy, mięso z Avila i olej z oliwek z Andaluzji. Jest jednak kilka typowych dla Madrytu potraw, które gdzie indziej podawane są jako madrileńo, jak choćby jednodaniowe z grochu włoskiego, flaki z wieloma przyprawami, besugo madrileńo leszcze morskie nadziewane cytryną biała fasola według przepisu dawno zmarłego madryckiego restauratora. Nawet najlepsze restauracje umieszczają te potrawy ludowe jako „specjalność lokalu” w swym menu. Kto chce zjeść po baskijsku, katalońsku, galicyjsku czy młode prosię lub jagnię z Kastylii, znajdzie wiele tascas lub tawern i restauracji. Poza tym jest kuchnia włoska, francuska, niemiecka i egzotyczna. Madrytczycy są smakoszami ryb. Wszystko znad morza dostarczane jest w takiej obfitości i świeżości, iż Madryt nazywany jest „najlepszym portem Hiszpanii”. Jedzenie traktowane jest poważnie. Może dochodzić do gorących dyskusji, z jakiego regionu najlepszy jest stek, zielona sałata czy jarzyny. W długich artykułach gazetowych Opisywane są umiejętności i szczeble kariery najlepszych kucharzy. Zadowoleni konsumenci od zawsze okazywali uznanie swym kucharzom. Dlatego też na dworze Filipa III i IV mistrz kucharski Martinez Montino stał w hierarchii na równi z genialnym malarzem dworskim. Rzadko w którym kraju politycy wykorzystują, tak jak w Madrycie, zaproszenia na poufny posiłek, by podejmować ważne decyzje. Zdaniem madrytczyków nigdzie indziej nie kultywuje się przyjaźni i znajomości tak dobrze, jak podczas jedzenia w restauracji. Tempo naszych czasów żąda swej daniny i już prawie nikt nie zasiada dwukrotnie w ciągu dnia do obfitego posiłku. Czy główny posiłek spożywany jest w południe, czy wieczorem, uzależnione jest od indywidualnego toku dnia oraz osobistych preferencji. W każdym razie do stołu zasiada się późno ix rozkoszą przeciąga jedzenie. Restauracje otwierają przeważnie dopiero o godz. 14.00 i jeszcze ok. godz. 16.00 przyjmują gości. Wieczorem prawie nie wpuszcza się gości przed godz. 21.00 a prawdziwy ruch zaczyna się po godz. 22.00. Na przystawkę dostaje się zimne lub ciepłe zupy, różne sałatki omlety, owoce morza lub warzywa. Wielkie misy sałaty stały się jedną z bardziej ulubionych przystawek. Danie główne ryba lub mięso podawane jest bez dodatków, najwyżej z odrobiną dekoracji dla oka. Jako deser podaje się tradycyjnie ryż na mleku, podobne do francuskiego lub świeże owoce
Zobacz inne wpisy:
Ostatnio czytane:
Legginsy do jogi: Komfort, Styl i Funkcjonalność
Joga to nie tylko forma aktywności fizycznej, ale także filozofia życia. Dla wielu osób jest to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji fizycznej,...
Sukienki damskie codzienne
Sukienki damskie codzienne są nie tylko elementem garderoby, ale również świadectwem kultury i trendów. Ich różnorodność wzorów i fasonów sprawia, że każda kobieta może wyrazić swoją indywidualność poprzez ubiór.
Wspaniałe Urodziny Gliwice: Świętujmy Razem Ten Wyjątkowy Dzień!
Cześć drodzy czytelnicy! Dziś przybywam do Was z wyjątkowym tematem, który jest niezwykle bliski naszemu sercu - Urodziny Gliwice! To nie tylko dzień urodzin...